26 квітня 2021 року в Україні організовують заходи до 35 річниці Чорнобильської катастрофи. Сьогодні день скорботи, спогадів, планів Це ще один привід вкотре проаналізувати, що сталося в м. Прип’ять Київської області тієї трагічної ночі та які це має наслідки сьогодні.

26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС сталося два теплові вибухи, унаслідок чого відбулося повне його руйнування і викид великої кількості радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію та інших. Ця аварія стала однією з найбільших за всю історію ядерної енергетики, адже потужність викиду вимірюють показником у 300 Хіросім, а її наслідки кожен із нас може відчути і спостерігати досі майже в усьому світі. Радіоактивна хвиля від місця катастрофи пройшла над європейською частиною колишнього СРСР, більшою частиною США, а приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Радіоактивного ураження зазнало близько 600 000 осіб.

 

Подробиці про Чорнобильську трагедію тривалий час намагалися приховати, сьогодні тривають розслідування причин руйнування енергоблоку. Ця проблема є досить актуальною, адже радіоактивне забруднення має негативний вплив на різні живі організми і здатне впливати на їх генетичний матеріал, викликати різні захворювання. Крім того, досвід Чорнобильської АЕС дав змогу багатьом країнам переосмислити важливість атомної енергетики і, можливо, спричинив їх перехід на інші, більш «безпечні» види електростанцій.

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка також долучився до цієї пам’ятної дати і організував низку заходів.

Викладачі природничо-економічного факультету організували онлайн-семінар «Чорнобиль: 35 років пам’яті», до якого долучилося понад 100 учасників. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували тих, хто має відношення до аварії на ЧАЕС, але уже не з нами. Зі слізьми на очах учасники зустрічі слухали доповідь «Чорнобиль 86 очима очевидця», яку виголосив доктор біологічних наук, професор кафедри біології та методики її викладання Людмила Любінська.Про справжні масштаби аварії на ЧАЕС розповіла старший викладач кафедри екології Тетяна Душанова.Кандидат географічних наук, доцент, завідувач кафедри географії та методики її викладання Ігор Касіяник презентував доповідь «Концентрація кадмію в ґрунтах басейну р. Смотрич». Із наслідками аварії на ЧАЕС ознайомив нас кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її викладання Максим Козак.

Цього дня факультет української філології та журналістики ініціював акцію «Запали свічку пам’яті», якою закликав згадати тих, хто постраждав від трагедії 26 квітня 1986 року.

Студенти факультету української філології та журналістики долучилися до акції «ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ’ЯТІ» та вшанували нетлінний подвиг героїв-ліквідаторів, запаливши одночасно о 15:00 вогники пам’яті.

Processed with VSCO with c8 preset

Студенти 4 курсу природничо-економічного факультету Анастасія Норкіна та Уляна Лісовавідвідали меморіал Героїв Чорнобиля в Кам’янці-Подільському та вшанували ліквідаторів та усіх причетних до подій 35- літньої давності.

Пам’ятаймо цю дату, 26 квітня, як своєрідний урок для людства, адже все, що є зручним і корисним для людини в теперішньому, може стати великою загрозою для інших поколінь у майбутньому.

Олександра Данчук, студентка 1 курсу, голова студентської ради природничо-економічного факультету
Колаж Ульяни Чайковської, студентки 4 курсу факультету української філології та журналістики