02 лютого 1971 року в Ірані було підписано угоду –

Конвенцію з водно-болотних угідь міжнародного значення. Метою угоди є збереження водно-болотних угідь (ВБУ) як середовища для водоплавних птахів, раціональне використання цих угідь шляхом місцевих, регіональних і національних дій і міжнародної співпраці, які стануть складником збалансованого розвитку світу. З того часу всі краї

ни світу, які мають на своїх територіях відповідні угіддя, відзначають це свято.

Природничо-економічний факультет Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка долучився до вищезазначеної події. Зокрема, студенти та викладачі факультету взяли участь у вебінарі, що відбувся з ініціативи співробітників Національного природного парку «Подільські Товтри». З доповідями виступили наукові організатори ВБУ Хмельниччини – д.б.н., професор Людмила Любінська, к.б.н., доцент Микола Матвєєв, а також дослідники сучасного стану ВБУ Ігор Касіяник та Іван Федорчук.

З нагоди 50-річчя Рамсарської конвенції та Всесвітнього дня водно-болотних угідь Людмила Григорівна організувала конференцію «Водно-болотні угіддя України» на природничо-економічному факультеті. Науково-педагогічні працівники, студенти, працівники НПП «Подільські Товтри» обговорили історію, сучасний стан ВБУ (зокрема, «Бакотська затока» та «Пониззя річки Смотрич») в Україні, зокрема на Хмельниччині, Вінничині, Івано-Франківщині. Людмила Любінська ознайомила присутніх з історією створення та управління

вищезгаданих об’єктів, Микола Матвєєв розповів про водоплавні птахи Рамсарських ВБУ, Ігор Касіяник вказав на ефективність водних турів у межах Рамсарських ВБУ. Діана Цимбалюк, випускниця природничого факультету 2020 року, співробітник НПП «Подільські Тотври» ознайомила з флорою «Бакотської затоки» та «Пониззя річки Смотри», Артем Матросов, студент 1 курсу ОС «магістр», доповів про загрози ВБУ. Ілля Власов, студент 1 курсу ОС «магістр» ознайомив присутніх з Бурштинським ВБУ.

Заходи були пізнавальними та цікавими. Студенти захопливо слухали доповіді викладачів-наукових дослідників, які займаються вивчення флори, фауни, зеленого туризму на природоохоронних територіях.

Валентина Колодій, заступник декана природничо-економічного факультету

з виховної та профорієнтаційної роботи