Всеукраїнський тиждень права проводиться в Україні з 2008 року і включає обов’язково 10 грудня – День прав людини. Цей день відзначається на честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

2020 року Тиждень права триватиме з 7 по 11 грудня. Цими днями заклади та установи проводять заходи з метою підвищення рівня правової культури, поінформованості громадян щодо їх прав та обов’язків.

 

Університет Огієнка не залишився осторонь і також провів низку заходів. Студенти першого курсу природничого факультету «запустили» челендж «Знаємо і реалізуємо свої права», працівники бібліотеки організували серію книжкових виставок та бібліографічних оглядів літератури, що триватимуть упродовж Тижня.

9 грудня 2020 року відбулася онлайн-зустріч студентів нашого вишу з Роксоланою Семіриковою, інспекторкою ювенальної превенції Кам’янець-Подільського відділу поліції (тема «Чи знаю я свої права?»). Під час зустрічі Роксолана ознайомила присутніх із видами порушень, детально розповіла про кримінальну відповідальність осіб, котрі вчинили злочин, зосередила увагу на правилах поведінки людей у громадських місцях. Студенти активно долучилися до обговорення, давали запитання, моделювали різні ситуації. Наприклад, інспекторкою були роз’яснені дії потерпілих у таких ситуаціях: «Якщо відбулося онлайн-шахрайство, то куди звернутися за допомогою?», «Як чинити, якщо хтось створив вашу фейкову сторінку і це відбивається на вашому житті?», «Як уникнути покарання неповнолітньому за злочин?», «До кого звернутися, якщо поліцейські перевищили свої повноваження?» та ін.

Щиро вдячні Роксолані за фахову, кваліфіковану допомогу під час проведення онлайн-зустрічі. Готуймося до нових зустрічей.