Зовсім нещодавно, у 2017 році, світ побачила нова книга відомого японського письменника Харукі Муракамі «Killing Kommendatore» («Вбивство командора»). Для справжнього читача завжди важливо «бути в курсі» літературних подій, а нова книга Муракамі – це подія. Про неї говорили й писали вже багато. На просторах Інтернету є десятки рецензій та статей про нове творіння Муракамі – від нищівної критики й звинувачень, що письменник уже «виписався», до наукових досліджень, де автор позиціонується як один з провідних метамодерністських письменників. Мені ж хотілося б коротко переконати Вас у тому, що останню книгу Муракамі не треба залишати поза увагою, вона, безперечно, варта того, щоб бути прочитаною. Пропоную Вашій увазі п’ять причин, чому це треба зробити.

  1. Цікавий та загадковий сюжет. Як завжди проза Харукі Муракамі – це дивовижна історія. Хоч і нерідко (а якщо бути чесним, то дуже часто) сюжет у Муракамі розвивається надзвичайно повільно, проте його твори читаються «на одному диханні». Буває, деякі сюжетні лінії він залишає незавершеними і ми не завжди дізнаємося про причини тих чи тих вчинків героїв твору. Критики пишуть, що проза Муракамі, м’яко кажучи, змушує читачів займатися активною творчістю під час читання – самим додумувати мотиви і сюжети. У цьому простежується споконвічна японська звичка, своєрідний концепт світосприйняття, який має назву «юген» (яп. сокровенний, таємничий, містичний). Юген – це значить (звісно, таке спрощене визначення є редукцією цього багатогранного поняття) залишати багато місць у творі «порожніми», щоб той, хто споглядає об’єкт творчості заповнював цю порожнечу додуманими символами та змістом. Наприклад, класичні японські вірші танка й хайку завжди наповнені глибокими асоціаціями, у живописі своєрідною ілюстрацією принципу «юген» є картина Хосегави Тохаку «Сосни».

У сюжеті роману «Вбивство командора» є багато незавершених історій і білих плям, але від цього розповідь оповідача стає тільки цікавішою та загадковішою. В книзі розповідається про життя молодого художника, який після розлуки із дружиною поселяється в гірському будинку батька свого друга. Власник будинку Томохіко Амада теж був відомим художником, котрий писав картини в жанрі «ніхонга». Одного разу головний герой піднімається на горище й знаходить там загорнене в тканину невідоме раннє творіння Томохіко Амади. А далі починаються традиційні «муракамієвські» містичні пригоди героя. Висновок: читати Муракамі заради сюжету!

  1. Знайомство з оперою. Колись Харукі Муракамі був власником джазового бару, тому письменник дуже добре знається на цьому жанрі музики. І він так часто «змушує» своїх героїв слухати джаз, що й читачі починають непогано орієнтуватися в ньому. Імена Телоніуса Монка, Чарлі Паркера, Лі Коніца та Чарлі Мінгуса стали для любителів творів Муракамі не просто звичними прізвищами, але й улюбленими композиторами. Не обходить увагою Харукі Муракамі й класичну музику. Так, у трилогії «1Q84» часто згадується Симфоньєта Яначека, а у «Хроніках заводного птаха» – «Сорока-злодійка» Россіні. В останньому романі письменник багато розповідав про класичну оперу Моцарта «Дон Жуан, або Покараний розпусник». Особливу увагу Муракамі звертає на сцену з опери, де Дон Жуан вбиває командора, батька Донни Анни (саме сюжет цього вбивства відтворено на полотні Томохіко Амади, яке оповідач знайшов на горищі). Висновок: читати Муракамі, щоб дізнатися про чудові зразки музики!
  2. Ви зможете дізнатися про особливості іспанського мореплавства, історію марки «Ягуар», появу жанру «ніхонга» та про побут середньостатистичного японця. Проза Муракамі наповнена деталями, безкінечними подробицями про речі важливі й тривіальні, про побут, про філософію, про книги й одяг. Крім того, з кожного великого роману Муракамі ми дізнаємося чимало цікавого про різні галузі знань. Так, в останньому романі Муракамі (позаяк головний герой – художник) можна почерпнути багато нового про живопис, зокрема про жанр «ніхонга». Цей термін використовується на позначення традиційного японського живопису з тисячолітньою історією, хоча сама назва стилю виникла лише в епоху Мейдзі (1868—1912 рр.). Крім того, ви також дізнаєтеся про причини поразки іспанського флоту англійцям за часів правління Єлизавети І, а також отримаєте коротку довідку про машини марки «Ягуар». Але найголовніше те, що через розповіді про ці, здавалося б, непотрібні для сюжету подробиці, ви поринете в життя звичайного японця, дізнаєтеся про його смаки, страхи, переживання; ви побуваєте в кількох цікавих будинках, «побачите» багато кімнат; словом, потрапите у надзвичайну подорож без перельотів і витрат. Висновок: читати Муракамі, щоб здійснити подорож до Японії.
  3. Почерпнете кілька смачних рецептів. Герої творів Харукі Муракамі завжди готують смачну й просту їжу, не виняток і роман «Вбивство командора». Приємно, що автор завжди дуже детально описує процес приготування їжі та інгредієнти, які потрібні для страви. Читач завжди може повторити те ж саме в себе на кухні. Крім того, автор настільки гарно описує приготування їжі, що хочеться наслідувати приклад героїв і негайно йти на кухню, щоб приготувати сендвіч із шинкою та французькою гірчицею, пасту під помідорним соусом або просто з’їсти солоного крекера з кавою. Висновок: читати Муракамі, щоб готувати смачну їжу й насолоджуватися самим процесом приготування.
  4. Зможете доповнити своє розуміння творів Харукі Муракамі. Цей пункт стосується тих, хто любить читати Муракамі і має за своїми «читацькими плечима» не один і не два прочитаних романи. Надзвичайно приємно доповнювати світ того чи того автора новими деталями, глибше розуміти символи й таємниці, які нам залишив письменний у книгах. Ще одна грань світу Муракамі, ще один герой у його безкінечному всесвіті, ще одна історія, що розгортається за правилами магічного «муракамієвського» світу, – це все в романі «Вбивство командора». І нарешті великий висновок: читати Муракамі, щоб пізнати його всесвіт, зустріти ще одну загадкову героїню, проникнути в ще одну кімнату, пережити ще одне самотнє життя, знайти ще одну любов і пережити ще одну історію. Читати Муракамі!

Анжела Хан, директор студентського клубу