Щороку в третій четвер травня  відзначають Міжнародний день вишиванки. Це особливе свято, адже для кожного з нас вишита сорочка, вишивка – це щось сокровенне та рідне. Традиційним це свято є і для нашого університету. 16 травня викладачі, студенти, співробітники університету долучилися до своєрідного флешмобу «Одягни вишиванку!».

Ми поспілкувалися з викладачами і працівниками нашого університету та дізналися, що на їхню думку символізує українська вишиванка.

Сергій Копилов, ректор університету:

«Вишиванка – це не просто одяг, це символ української ідентичності. У вишитій сорочці відображено духовне багатство нашого народу, його історія, традиції. Це – національний оберіг, символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Ми горді тим, що з кожним роком до  цього свята долучається все більше студентів та співробітників університету. Молодь має зберегти та передати у спадок символічну українську вишиванку».

Володимир Дубінський, перший проректор:

«Вишиванка – це ознака української нації, традиції та культури. Вона є символом українського поступу та розвитку. Саме у вишиванці відображаються споконвічні культурні традиції та звичаї українського народу».

Василь Кобильник, проректор з науково-методичної роботи:

«Вишиванка – це насамперед генетичний код української нації. У ній відображена Україна, споконвічні родинні традиції. Українська вишиванка – це дзеркало національної культури, звичаїв і традицій».

Наталія Коваленко, вчений секретар університету, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови:

«Вишиванка – це символ рідної батьківської хати, це – Україна в серці. Це те, без чого важко уявити українську культуру, побут, історію. Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. Ми пишаємося тим, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності».

Олег Рарицький, завідувач кафедри української літератури та компаративістики:

«Для мене вишиванка – це простір українського існування».

Тетяна Білецька, керівник наукового відділу:

«Для мене День вишиванки – це ще одна можливість продемонструвати світові та в першу чергу кожному з нас наше бажання зберегти традиції, примножити їх та передати наступним поколінням».

Людмила Горчак, керівник відділу навчально-виховної роботи та гуманітарної освіти:

«Вишиванка – це те, що єднає українців. Весь світ упізнає Україну за символічними,витонченими вишиванками. Саме у вишиванці закодована наша національна ідентичність, багатство предків, специфічне українське сприйняття та розуміння світу. Це своєрідний зв’язок поколінь».

Тетяна Сторчова, кандидат педагогічних наук, керівник міжнародного відділу:

«Традиційно вишиванку вважають генетичним кодом української нації, проте особисто для мене – це символ материнської любові та ласки. Якщо вишиванка вишита мамою для своєї дитини, то це є найсильніший оберіг».

Валерій Щегельський, кандидат філологічних наук, завідувач наукової лабораторії етнології:

«Українська вишиванка – це наша національна святиня та оберіг. Вишита сорочка символізує зв’язок поколінь та багатовікову історію роду».

Тетяна Сулятицька, кандидат філософських наук, заступник декана історичного факультету з науково-методичної роботи:

«Вишиванка для мене – це стан душі».

Ірина Паур, кандидат історичних наук, завідувач музею історії університету:

«Для мене вишиванка – це частина національної культури, української традиції, це історія, родинний оберіг та сімейна реліквія. Мені здається, що вишиванку потрібно одягати лише в особливі святкові дні».

Отже, шануймо та бережімо нашу багатовікову культуру, адже в ній – наша сила, наша мужність і наше майбутнє!

Максим Сльозкін, Людмила Горчак