03 березня відзначають Всесвітній день дикої природи, який було започатковано 20 грудня 2013 року на шістдесят восьмій сесії Генеральної Асамблеї ООН. У резолюції акцентовано увагу на цінності диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту.

Метою цього дня є поширення інформації про цінність видів живих організмів, їх значення та причини зменшення чисельності. Особливо це актуально з приходом весни, коли з’являються першоцвіти, зокрема підсніжник, проліска, сон, крокус (шафран), ряст, нарцис та інші.

Більшість людей навіть не здогадуються, що маленький подарунок у вигляді букета з первоцвітів негативно відображається на житті багатьох живих організмів, зокрема на кількості самих першоцвітів, більшість яких занесено до Червоної книги України, їх охороняють на світовому рівні.

 

Їх зривання завдає шкоди не тільки самій квітці, а й природному середовищу, в якому вони знаходяться. Першоцвіти мають важливе практичне значення для лісу та його мешканців. Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а частинами рослин живляться інші тварини.

Загалом зривання первоцвітів, зокрема червонокнижних видів, – це квіткове браконьєрство, за яке в нашій державі накладаються штрафи. Згідно зі ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення знищення видів рослин, які занесені до Червоної книги України, передбачає за собою накладання штрафу на громадян від 340 до 510 грн з конфіскацією незаконно добутого. За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, ст. 88-1 КУпАП передбачено накладення штрафу від 153 до 340 грн. Крім того, за кожну знищену червонокнижну рослину розмір компенсації за шкоду становить одну мінімальну заробітну плату.

Детально про браконьєрство у тваринному світі розповів кандидат біологічних наук, доцент кафедри біології та методики її викладання Максим Козак під час семінару «Ми – частина дикої природи», організованому кафедрою екології та кафедрою біології і методики її викладання, зокрема, кандидатом біологічних наук, старшим викладачем Валентиною Колодій та кандидатом сільськогосподарських наук, старшим викладачем Оксаною Тютюнник.

Пам’ятаймо, що дика природа — це невід’ємна частина нашої планети. Неможливо неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин. Захищати тварин  і рослин в природному середовищі — завдання кожного з нас.

Дмитро Гедзик, студент 2 курсу природничо-економічного факультету