Щороку 29 квітня відзначається Міжнародний день танцю (International Dance Day). Його почали відзначати з 1982 року за ініціативою Міжнародної ради танцю (International Dance Council, CID) ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана-Жоржа Новерра, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, котрий увійшов в історію як “батько сучасного балету”.

Гопак на сцені 25-го Міжнародного фестивалю в місті Бургос, Іспанія

За задумом засновників, головна ідея цього свята – об’єднання всіх напрямків танцю як єдиної форми мистецтва. Танець здатен долати всі політичні, культурні та етнічні межі й об’єднувати людей заради дружби й миру.

Цього дня весь танцювальний світ – колективи театрів опери й балету, сучасні танцювальні трупи, ансамблі сучасного бального й народного танцю та інші, як професійні, так і аматори сцени (самодіяльні артисти) — відзначають своє професійне свято. Сьогодні з нагоди мистецького свята говоримо про найвідоміший танцювальний колектив нашого університету та один із найвідоміших колективів міста – народний ансамбль танцю «Горлиця».

Горлиця – (друга половина 60-х) фрагмент параду біля БК, де в центрі перший керівник та фундатор ансамблю Олександр Ситник (в присідці)

Символічною датою народження «Горлиці» можна назвати 1963 рік, коли за підтримки ректора Івана Зеленюка лаборант факультету молодших класів Олександр Ситник та завідувач кафедри фізичного виховання інституту Тамара Кідалова запропонували об’єднати танцювальні колективи всіх факультетів та створити загальноуніверситетський ансамбль. Першим керівником майбутньої «Горлиці» обрали Олександра Ситника. Тодішній ректор інституту Іван Зеленюк багато уваги приділяв естетичному вихованню молоді, створював усі умови для розвитку творчих здібностей студентів, тому підтримав ідею створення танцювального колективу й щиро вболівав за долю народженої «Горлиці». Опікувався «Горлицею» й ректор Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту Анатолій Копилов. 2017 року за сприяння ректора університету Сергія Копилова  «Горлиця» знову стала танцювальною «візитівкою» нашого вишу.

Один із перших складів ансамблю (на фото зліва: Володимир та Наталія С’єдіни)

Керівниками «Горлиці» в різні періоди були Олександр Ситник, В’ячеслав Іванов, Олександр Небесний. 1967 року колективу присвоїли звання «Народний ансамбль танцю». 1969 року керівником «Горлиці» став Володимир С’єдін. В 1971-1972 роках під час його служби в армії керівник ансамблю був Олександр Небесний. З 1972 року по сьогодні ансамбль очолює заслужений працівник культури України, хореограф Володимир С’єдін.

Подільський танець «Варварка» – золотий фонд подільської хореографії (один з перших складів ансамблю)

Танцювальний колектив «Горлиця» має цікаві постановки, які вже давно відпрацьовані й зберігаються в репертуарі ансамблю і є «золотим фондом» фольклору Поділля. Наприклад, 1969 року Анатолій Кривохижа поставив «Гопак», «Молдавський танець», а завдяки мелодії Олексія Беца і рухам Віталія Кенца народилася «Варварка». Ці танці є культурною спадщиною Поділля й візитівкою «Горлиці».

Впродовж усього періоду творчої діяльності ансамбль здобув чимало перемог на обласних та всеукраїнських конкурсах. Колектив був постійним учасником творчих звітів Хмельницької області в Національному палаці «Україна» в місті Києві, учасником міжнародних фестивалів молоді та студентів на Кубі (1978 р.),  в Москві (1985 р.).

Іспанська газета 2012 року – стаття, присвячена Х ювілейному Міжнародному фольклорному фестивалю «Вальє де Мена», розпочинається зі спогадів про виступ ансамблю Горлиця в місті Вільясана де Мена, де потім народилася ідея проведення фестивалю, керівниками якого є Андер Гіль та Дмитро Назаренко, говориться в статті

Народний ансамбль танцю «Горлиця» знають і поза межами нашого міста та країни. «Горлиця» в межах конкурсів, фестивалів та гастролей відвідала Бельгію, Голландію, країни західної Африки, Францію, Португалію, Німеччину, Польщу, Болгарію. А 1993 року ансамбль здійснив перший доленосний гастрольний тур Іспанією, який став візитівкою талановитого студентського колективу. І ось уже понад 25 років «Горлиця» традиційно виступає на Міжнародних фольклорних фестивалях та конкурсах в Іспанії. Минулого року ансамбль визнаний одним із найкращих на 46-му Міжнародному фольклорному фестивалі «46 Gala Folklórica Internacional de Ronda» в місті Ронда, Андалусія та на XXVIII Міжнародному фестивалі фольклору «XXVIII Encuentro Internacional de Folklore “Ciudad de Zaragoza” в місті Сарагоса-Арагон (Іспанія).

Цікава історія цього фото: в 1993 році Горлиця вперше поїхала до Іспанії. На одному з концертів сцена впала і учасники «Горлиці» вирішили дотанцювати внизу, на цементних плитах. Глядач після концерту їх не відпускали вдячними оплесками (на фото Катерина Назаренко).

З 1995 року ансамблем, який став і громадською організацією, зреалізовано понад 30 проєктів міжнародної співпраці. Так, у серпні 2006 року творчі колективи Кам’янця-Подільського брали участь у святкуванні днів української культури в Іспанії, серед яких була й делегація з університету Огієнка. 2008-го року у своїх стінах університет зустрічав фольклорний ансамбль «Aires Castellanos» з міста Вальядолід у межах міжнародного фестивалю «FolkFestival». 2011 року під час другого етапу міжнародного обміну було здійснено поїздку української творчої громади до Іспанії. У складі делегації були й викладачі вишу. Минулого року школярі, студенти та всі охочі здійснили пізнавальну подорож до Європи. Організатор проєкту Дмитро Назаренко, зазначив, що основною метою такої подорожі було знайомство з новою культурою, а також презентація культурних надбань Кам’янця-Подільського та України в Іспанії.

Серед учасників подорожі були студенти нашого університету, зокрема Яна Гурнік, котра згадувала, як під час подорожі отримала багато позитивних емоцій, а також була приємно здивована тим, що Іспанія зустрічала учасників проєкту, наче старих друзів або членів своєї сім’ї. Так через подорожі та гастролі можна дізнатися багато нового.

Гопак на сцені 25-го Міжнародного фестивалю в місті Бургос, Іспанія

Ми відкриваємо світ, а світ розкриває нас… Зараз є багато танцювальних жанрів та колективів, але мистецтво народного танцю й досі «притягує» все нових і нових шанувальників, котрих об´єднує безмежна любов до танцю, свого народу й історії. Адже саме народний танець несе в собі багатство національної культури, унікальний досвід України. Саме через наше народне мистецтво світ більше дізнається про Україну, про її ідентичність та культуру.

Пройшли роки, змінилися покоління… Ансамбль продовжує здійснювати свої мрії, і сьогодні «Горлиця» – це не тільки танцювальний колектив, це прославлений бренд, який постійно презентує свою творчість на найвищому рівні. Зараз це ще й підготовча студія – зразковий ансамбль народного танцю «Горличка» (при Центрі дитячої та юнацької творчості), який об’єднує понад 100 дітей та підлітків. І зовсім не випадково керівником цього дитячого колективу є Дмитро Назаренко, учасник ансамблю «Горлиця», котрий продовжує славетні традиції народного танцю.

Анжела Хан, директор студентського клубу